ut naeh-sjäöpke

Leuk om weer eens terug in mijn geboorte dorp actief te zijn. Via een lang geleden opdrachtgever uit Baarlo werd ik door de wensboom samengebracht met Karin die een wens had om een passende illustrator te vinden en een kinderboek droomde uit te brengen. En dat over een verhaal geschreven over haar dochter, hier een schaapje die een hartziekte had/heeft en daardoor veel nee te horen kreeg en ook veel nee ging zeggen. Naeh is dan ook Nee in het Nederlands. Het verhaal is in het plat Boalders.

schaapje boek

Het verhaal achter het boek

“Wist ik maar een illustrator”. Een vriendin van Karin hing haar wens in de Wensboom, en Rotary Venlo Maas en Peel ging ermee aan de slag. Nu, na 9 jaar wachten, is het dan eindelijk zover: Het boek is klaar, dankzij de Wensboom.

Hoewel het verhaal vooral gaat over de periode dat mijn dochter ‘nee’ op alles zei, heeft het ook nog een andere kant. Ze is geboren met een grote hartafwijking, en krijgt dan ook vaker dan andere kinderen ‘nee’ te horen. Toch leren we haar om vooral ‘ja’ te zeggen, en uitdagingen aan te gaan. Haar omgeving en vrienden helpen haar daarbij, zodat ze alles uit haar leven kan halen. Zolang als het mogelijk is, gaan we voor de best mogelijke kwaliteit van leven, iets waar ook de Hartstichting zich ook hard voor maakt. Een gedeelte van de opbrengst komt dus ten goede aan de Hartstichting.

Karin Raeijmaeckers-Lemmen, 1973, woont in Baarlo. Ze schrijft regelmatig een column in HALLO Peel en Maas.
Mieke Driessen, 1978, geboren in Baarlo, woont en werkt in Breda en Dongen. Ze illustreert kinderboeken. Ze maakt graag werk waar mensen blij van worden.

Karin artikel

Veur mien Maedje

Ut verhäölke waas d’r al lang, oèt de tièd det mien maedje zelf nog ein naèh-sjäöpke waas. Geschreve in ut dialek, de taal van mien hert. In die jaore det ut verhäölke wachtte um verteld te waere, zoog ik vuuël verandere. Os kinder lierde steeds baeter Nederlands spraeke op de schoeële, maar daomei verlierde ze steeds mièr heur modertaal. Det is jaomer, en meug neet gebeure. Dus gank ut avontuur aan van ut laeze in ut dialek, en duik in ut verhaol, zoedet de leefde veur ut dialek neet verlaore geit.

Karin Raeijmaeckers-Lemmen